Att välja rätt skottsäker väst

0
2321

En skottsäker väst kan användas inom flera olika områden och är ett måste inom yrken som exempelvis polis eller militär. Även privatpersoner kan dock införskaffa en skottsäker väst för att vara på den säkra sidan. Hur vet man då vilket skottsäker väst som man ska välja? Vad bör man tänka på? Detta ska vi tala mer djupgående om nedan.

 

Hur säker är din omgivning?

482px-Working_dog_in_Afghanistan,_wearing_a_bulletproof_vest,_being_trained-hires

När du är på väg att införskaffa en skottsäker väst är den första viktiga aspekten att tänka över vilka typer av hot som man kommer att stå framför. Är det i största mån eldhandvapen som kommer att bli ett problem eller finns det risk att du möter knivar, nålar eller dylikt? Hur starka är vapnen och vilka typer av kulor används? Efter detta kan man börja räkna ut hur hög nivå som man behöver på sin väst. En lättare väst gör det enklare att snabbt röra sig, men den skyddar inte lika bra. En väst som är exceptionell på att skydda kan däremot göra en mindre flexibel och mer långsam. Det finns ett flertal sidor och företag där man kan tala med personalen eller själv räkna ut säkerhetsgraden som man är i behov av.

 

Var ska skyddet placeras?

 

Såsom tidigare nämnt finns det västar som skyddar mer eller mindre, men man måste även göra ett val när det kommer till var västen ska placeras. Vill man ha den under sina kläder på ett dolt vis såsom poliser ofta gör, eller utanpå kläderna på ett mer öppet vis såsom militärerna? Det beror på om man själv vill att västen ska synas bra eller vara gömd. Kanske är man i behov av en vattentät väst om man ska komma i kontakt med vatten. Placering är därför någonting att tänka på innan man väljer sin väst.

 

Hur stor ska västen vara?

 

Storlek kan variera från företag till företag, men vanligtvis är standarden ett bra val om man är mellan 1,65 och 1,82 meter. Om man är kortare än så finns en mindre väst. Självfallet behöver man därför även en större väst om man är längre än 1,82. Några allmänt viktiga saker att tänka på är att inte överdriva skyddsförmågan när man väljer sin väst. Såklart vill man ha en väst som skyddar en så bra som möjligt, men att släpa runt på en onödigt tung väst under en längre tid är inte särskilt roligt. Det är därför såsom tidigare nämnt bra att verkligen tänka igenom vad västen ska användas till och hur skyddande den behöver vara.

 

Om man ska återvända till storleken bör man tänka på att västen ska nå ner ungefär till naveln. Då kanske man undrar varför västen inte ska gå längre ner? Jo, då skyddar den organ som inte är livsviktiga samtidigt som rörelse och vikt får lida på grund av det. Om västen går så långt ner blir det svårare att röra sig och man kan inte böja sig vidare smidigt. Trots att skydd är viktigt är det även bra att tänka på rörligheten.