Hundburar för säker transport

0
1994

Att grubbla över vilket skydd som är bäst för ens hund under bilfärden är inte ovanligt. Att sätta ett bilbälte över hunden såsom man skulle ha gjort med en människa är vanligtvis inte särskilt effektivt, och det är istället bättre att börja ta en titt på ett flertal olika transportburar. Det kan ju dock hända att du tidigare har sett hundägare som inte använder sig av en hundbur, men istället har fäst ett lastgaller i bilen. Vad är i slutändan det bästa valet?

 

Hundbur eller lastgaller?

dogs-708354_960_720

Man kan tycka att lastgaller är ett enklare alternativ för att hunden ska få mer plats att röra sig i bilen, men när det väl kommer till kritan är skyddet inte gjort för att hålla hunden trygg, se mer her. Det är istället utformat för att de resterande passagerarna inte ska råka illa ut, medan den stackars hunden inte mycket kan göra. Tänk dig om du skulle befinna dig i ett litet hus som rörde sig framåt i 70 km/h. Om en olycka skulle ha inträffat där det lilla huset tvärbromsar hade du slungats fram med sådan kraft att du hade varit rejält skadad.

 

Samma princip gäller för hunden som sitter i baksätet. Utan att vara fastspänd eller säkrad är det ingen garanti att hunden inte slungas fram mot gallret eller slår i sidan av bilen. Det är heller inte omöjligt att ens fyrbenta vän kraschar genom fönstret. Sammanfattningsvis är det att rekommendera att man väljer hundburar över galler. Till skillnad från galler är hundburar faktiskt säkrade på plats så att de inte kan fara runt och slå i sidorna av bilen. Om en olycka skulle inträffa är hunden på ett tryggt vis säkrad i buren och slipper därför de skador som gallret hade orsakat.

 

Att köpa den perfekta hundburen

 

Efterfrågan på just hundburar är stor, och inte är detta svårt att förstå. Självfallet vill man att ens hund ska kunna följa med i bilen och samtidigt känna sig trygg med att veta att hunden inte är i fara. Det finns dock flera olika sorters burar att välja mellan och här velar många mellan komfort och effektivitet. Bör man införskaffa sig en bur där hunden har mycket rum att röra sig i, eller bör man införskaffa en bur där hunden är mer säkrad på en och samma plats? I slutändan beror det här på vad transporten innebär. Kommer hunden att åka långa sträckor ett flertal gånger i veckan, eller är transporten endast till för de få gånger som ens fyrbenta vän måste ta sig till veterinären?

 

Om hunden ofta ska ut på äventyr med långa bilfärder kan det vara bättre att köpa en lite större bur som de kan röra sig i, medan man kan nöja sig med en hundbur som hunden kan ligga och sitta ner i om man inte ofta är ute och kör. I slutändan är det absolut viktigaste att hundburen ska vara tålig och säkrad på ett sätt så att den inte kan fara iväg vid en olycka.