Jämför lån

  0
  2016

  Innan man tar ett lån bör man tänka över sina alternativ. Man bör väga lånebolag mot varandra och fundera på vad lånet faktiskt ska användas till. Har bolaget hög eller låg ränta? Hur lång är avbetalningstiden? Vad är egentligen bolån, privatlån, snabblån, medlemslån och så vidare? I den här texten ska vi tala mer om tre olika sorters lån och hur de gynnar låntagarna.

  Privatlån

  Ett privatlån (eller blancolån, som det även kallas) är ett lån som beviljas av en långivare eller en bank, där långivaren vanligtvis inte begär säkerhet för lånet. De positiva aspekterna av ett privatlån är att det inte är nödvändigt att berätta för långivaren vad pengarna ska användas till. Det är därför möjligt att använda pengarna till vadhelst man själv vill. Det är dock vanligt att lånet används till bostadsrenovering, bilköp eller en resa. Det finns även de som använder lånet till att lösa andra lån och krediter. Genom att samla dessa på samma lån blir räntan och månadskostnaden lägre. Innan lånet beviljas ber vanligtvis låntagaren om personlig information såsom ålder, vad låntagaren tjänar varje år samt om man har några betalningsanmärkningar. Ett stort antal långivare jämför lån lån upp till mellan 300 000 och 500 000 SEK.

  Snabblån

  I vissa fall har man inga andra alternativ än att låna pengar snabbt. Om nära och kära inte har möjlighet att låna ut pengar till en kan man välja ett snabblån. Såsom alla lån finns det självklart både fördelar och nackdelar. En nackdel är att räntan är relativt hög, detta på grund av att lånet är så litet till att börja med. Dock är det endast bara ett par hundralappar på en lånad tusenlapp, så om man kan betala det låga priset kan snabblån vara ett alternativ. En av de positiva aspekterna av ett snabblån är att pengarna snabbt skickas till ens konto. Oftast så fort som inom ett dygn efter det att man tagit lånet. Snabblån har dock andra namn förutom just ”snabblån”, såsom SMS-lån. Som namnet antyder brukade man ta dessa via sms. Nuförtiden kan man dock välja att ta dem genom internet, sms eller telefon. Ett snabblån ger en inte bara pengarna snabbt, men de ska även betalas tillbaka snabbt. Denne tiden kan variera mellan en månad och ett år.

  Bolån

  Ett av de mest vanliga lånen i vårt land är bolån. Ett sådant lån kan nuförtiden ansökas om på internet utan några svårigheter. Allt man behöver göra är att svara på några frågor angående inkomst, skulder och familjeförhållande. Banken återkommer sedan för att informera en om huruvida lånet har beviljats eller inte. Bolån kan såsom andra lån självklart jämföras online, och några populära banker som erbjuder bolån är Swedbank, ICA banken och SBAB. Det absolut avgörande när det kommer till om du får lånet eller inte är hur mycket ens hus eller lägenhet är värt på marknaden, belåningsgraden för bostaden, ens inkomst, vare sig man har betalningsanmärkningar eller inte, amorteringsgraden, lånevolymen, om man har aktier hos banken, om man har ett sparande på banken m.m.

  Medlemslån

  Om man är fackligt ansluten har man tillgång till att låna med en gynnsam ränta, detta genom ett Medlemslån. Lånet försäkras även och man behöver inte oroa sig för avgifter. Med rörlighet och utan säkerhet kan man låna upp till 300 000 kronor, som ska betalas tillbaka inom 2 till 12 år (beroende på hur stort lånet är) Om man blir sjuk ingår ett betalskydd, och om låntagaren skulle avlida finns ett livsskydd. Man slipper även avi- och uppläggningsavgift. Men hur får man ett Medlemslån? Man måste vara medlem i LO, SACO eller TCO i minst ett halvår, man ska ha ett lönekonto i banken, vara över 18 år och ha en regelbunden inkomst.