Öka din säkerhet på nätet

0
1491

Vi lever i en ständigt uppkopplad värld. Vi är uppkopplade på våra mobiltelefoner, datorer och surfplattor. Ja, till och med våra kylskåp och värmesystem är uppkopplade. I takt med att fler och fler av våra prylar blir uppkopplade, växer även behovet av tryggare och säkrare uppkopplingar.

 

Det sker massvis av dataintrång varje dag. Det finns flera saker du kan göra för att se till att din känsliga information inte hamnar i fel händer. Det kan vara allt från att byta ut dina lösenord lite oftare till att börja använda en av de bästa VPN-tjänsterna.

Se över dina inloggningar

Det är alltid bra att hålla lite koll på alla sina inloggningar och lösenord. Byt ut dina lösenord regelbundet. Försök att inte använda dig av samma lösenord på alla inloggningar, utan använd dig av unika lösenord. På så vis blir det svårare för hackare och tjuvar att komma åt flera av dina inloggningar på samma gång.

Skapa långa lösenord, gärna med så många olika tecken som möjligt. Om man har svårt att komma på nya lösenord, finns det lösenordsgeneratorer som man kan använda sig av. De ger dig ett slumpmässigt genererat lösenord.

Ett annat bra tips är att undvika autoinloggningar där det finns en risk att främlingar kan råka logga in på dina konton.

Risker med öppna Wi-fi-nätverk

 

Öppna Wi-fi-nätverk kan innebära vissa risker. Öppna Wi-fi-nätverk på till exempel hotell är ofta offer för intrångsattacker, då hackarna vet om att det finns värdefull information att hämta där. Därför bör man undvika öppna nätverk så ofta det går. Om du inte har tänkt vara uppkopplad en längre stund, till exempel medan du fikar på ditt favoritkafé, kan det vara lite säkrare. Men tänk på att risken alltid finns där.

När du använder dig av ett öppet nätverk, bör du alltid se till att enbart besöka sajter med ”https” i adressen. De är ofta mycket säkrare än andra sajter.

Se till att alltid ha någon form av antivirusprogram installerat på dina enheter för att maximera din säkerhet när du surfar.

Var extra försiktig när du reser utomlands. Istället för att använda dig av öppna nätverk i utlandet, kan du välja att köpa ett SIM-kort. De är ofta lätta att få tag på och är även mycket säkrare att använda. Undvik som sagt hotellens egna wi-fi om du kan.

Om du har tillgång till en router med stöd för VPN där hemma, kan du faktiskt skapa en krypterad tunnelanslutning. På så vis kan du komma runt problemen och riskerna med öppna Wi-fi-anslutningar.

 

VPN – Vad är det?

 

Har du kanske aldrig hört talas om VPN tidigare? VPN står för virtuellt privat nätverk. Som tidigare nämnts så används VPN oftast till att skydda dig och din känsliga information från intrång och övervakningar.

VPN kan även användas för att kunna kringgå geoblockering. Detta betyder att du till exempel kan få tillgång till amerikanska versionen av Netflix. Det är det bästa VPN kan hjälpa dig med.

 

Med de bästa VPN-tjänsterna på marknaden kan du på så sätt få tillgång till mer än genom ett vanligt nätverk, samtidigt som du kan känna dig tryggare.