Road trip med hunden? Tänk då på detta

  0
  2573

  Årliga bilsemestrar är något av en självklarhet för vissa familjer. Många väljer att ta med sig hunden vart de än åker. Den ska ju inte behöva missa allt det roliga. Att ta med sig hunden på semestern kan vara både bra träning och berikande för den, men det finns några saker man bör ha tänkt på innan avfärd. Här följer tips till allt från vad du bör ha med dig till hur du hittar en bra hundbur.

  Hunden får inte vara lös

  Hunden ska såklart inte sitta lös i bilen under färd. Om hunden är lös i bilen vid till exempel en krock, kan den göra riktigt stor skada. I värsta fall förödande skador, både på sig själv, men även på andra resenärer i bilen. Kom därför ihåg att alltid ha ordentliga och godkända hundburar eller säkerhetsselar i din bil. Då slipper du att oroa dig för varken skador eller onödiga böteslappar.
  Resan blir hundra gånger bättre då.

   

  Tänk på bilklimatet

  Det är viktigt att se till att klimatet i bilen alltid är optimalt för din hund. Alla hundar är olika och har därför olika behov. Vissa hundar har tätare och varmare päls än andra, så de kanske inte tål lika höga temperaturer som en hund med mindre päls. En hund med mindre eller ingen päls behöver dock lite högre temperaturer.

  Tänk även på att drag kan göra dina hundar sjuka. Detta betyder dock inte att du inte kan lufta ur bilen ibland. Helt stillastående luft är ju inte bra det heller. Det gäller bara att se till att svängningarna inte är allt för stora.

  Lämna inte hunden i bilen för länge!

  En av de kanske viktigaste reglerna är att inte lämna din hund i bilen för länge. Den kan snabbt bli både för varm eller för kall, beroende på väderlek. Det som bara känns som ett par minuter kan ha förödande effekter på din hund. Detta gäller speciellt när bilen står parkerad i sol.

  På sommaren kan temperaturen dock bli skyhög, även om det är molnigt. Undvik därför att lämna hunden i bilen om det är möjligt. Har man möjlighet för att lämna dörrar eller fönster öppna, bör man verkligen göra det. Kan man även låta någon stanna med hundarna är detta ännu bättre. Då kan man snabbt ta ut hundarna ur sina hundburar om bilen skulle bli för varm.

   

  Bra saker att ha i bilen

  Utöver att ha en bra hundbur eller sele, kan det vara bra att ha lite annat till hands. Vattenflaskor och vattenskålar specifikt till hunden är ju självklart. Det finns smarta vattenflaskor med inbyggda skålar som gör det lättare för dig att ge hunden vatten.

  Hundpåsar, pappersrullar och handdukar är också riktigt bra att ha med sig i bilen, speciellt om man vet att hunden lätt blir åksjuk.

  Bra selar och koppel ska alltid tas med, då många platser inte tillåter att hundar rastas lösgående. Det är även en trygghet för dig, då du vet att du kan hålla reda på din hund.

  Se till att ha halksäkra mattor i dina hundburar, så blir resan mycket lugnare för din hund.