Vill du skaffa hund? Här får du svar på dina frågor

0
825

Går du i tankarna om att skaffa en egen hund? Har du aldrig haft en hund tidigare? Du som vill bli hundägare har säkert en rad olika frågor som du skulle vilja ha svar på. Här i denna artikel kan du få svar på några av de vanligaste frågorna som många blivande hundägare ofta ställer.

 

Hur hittar man sin hund?

Hur hittar man en hund egentligen? Du kan hundar till salu på flera olika sätt. Är du intresserad av en specifik ras? Då kan du kontakta en rasklubb eller en uppfödare som kan något om just den rasen.

Om rasen inte spelar så stor roll för dig, skulle du snabbt och enkelt kunna hitta en hund på en annonssida för hundar eller andra husdjur. Om du väljer att leta efter en hund på detta sätt, ska du se till att välja en seriös sajt som kontrolleras ofta. Då slipper du oseriösa annonser och säljare.

Du kan även hitta hundar till salu på olika hundhem eller pensionat. Det här är ett bra alternativ för dig som gärna vill hjälpa en hemlös hund.

Vad kostar en hund?

Hundar kostar i de flesta fall en hel del pengar. Därför ska du alltid räkna ut om du har råd med en hund innan du skaffar den. Själva hunden kan kosta många tusenlappar. Om det är en renrasig hund med en fin stamtavla kan den kosta riktigt mycket. Du ska även räkna med kostnader för foder, tillbehör och försäkringar.

En stor hund kostar i de allra flesta fall mer än en liten hund i längden. Det beror bland annat på att en stor hund äter mer foder. Stora och tunga hundar kan även behöva mer veterinärvård än en liten hund. Kostnaderna kan även variera en del från ras till ras. Försök att räkna ut vad din drömhund skulle kosta varje månad.

Vad behöver hunden?

En hund behöver först och främst ett bra och näringsrikt foder. Det finns många olika märken och typer att välja mellan. Innehållet kan skilja sig enormt mycket, så försök att läsa på lite om foder innan du väljer vilket foder du ska ge till din egen hund.

Utöver ett bra foder behöver du även skaffa lite olika tillbehör till din hund. Koppel och halsband eller sele är ett måste. Hunden måste kunna kopplas på platser där lösa hundar inte är tillåtna. Under vissa tider på året är det helt förbjudet att rasta hunden utan koppel, så se till att skaffa ett innan du hämtar din hund.

Vilken ras ska man välja?

Vilken ras du ska välja beror helt på din egen smak och vad du vill använda den till. Gå dock inte enbart efter utseendet på din hund. Vissa raser är otroligt gulliga och vackra, men kan kräva en hel del arbete och tid av sina ägare. Om du är intresserad av en ras, ska du försöka läsa på om den så mycket som möjligt innan du skaffar den. Prata med uppfödare, besök utställningar eller sök på nätet för att hitta en hund som passar dig och din livsstil.